für Veranstalter

 

Tokodi Gábor - lant, Jäger Éva - szoprán

Duo Venite

Eva Jäger – Sopran
Gabor Tokodi – Renaissancelaute, Theorbe, Barockgitarre

 

Wir bitten ein wenig Geduld,

wir arbeiten noch an der Übersetzung!

Danke

 

Reneszánsz és barokk muzsika énekhangra,  korabeli pengetős hangszerekkel kísérve.

 

Repertoárunkból Ön is megtalálhatja tervezett rendezvényéhez leginkább illő műsor-összeállítást. Gondolkozzunk együtt arról, hogy milyen formában tudnánk legteljesebben hozzájárulni elképzeléseinek, terveinek sikeres megvalósításához. Közös munkánk legnagyobb nyertese pedig természetesen a közönség lesz.

Műfajunk egyházi vagy világi környezethez kapcsolható darabokat egyaránt tartalmaz. Egyházi szertartásokon való közreműködés éppúgy előadói gyakorlatunk része, mint az egyházi év különböző eseményeihez kapcsolható, különálló – szertartásoktól független – koncertek tartása. Világi muzsikánk a lant és szólóének duójának meghitt, intim hangulatú rétegét mutatja be. Megszólalása emlékezetes koncertekre ad lehetőséget koncerttermekben, műemlék épületek (templomok, kastélyok, várak) falai között, vagy borkóstolókon és más exkluzív rendezvényeken.

[Gallery not found]
Lakner lajos, a debreceni Déri múzeum igazgatójának ajánló sorai

Rendhagyó zeneórák keretében az óvodai és iskolai műsorok, ismeretterjesztő előadások összeállítása során külön figyelmet fordítunk a leendő közönség életkorára, befogadóképességére.

Évek óta tartunk múzeumpedagógiai előadásokat is ahol képző- és iparművészeti alkotások bemutatásához kapcsolunk zenéket. Ezek segítségével teljesebbé tehető a műtárgy kultúrtörténeti vonatkozásainak megismerése. Erről a műsorunkról itt olvashat leírást és ajánlást.

 

Koncertjeink, előadásaink során a darabokat néhány mondatban bemutatjuk, az idegen nyelvű szövegek fordításait közreadjuk megkönnyítve ezzel, hogy a közönség személyesebb kapcsolatba kerülhessen a darabokkal és az általuk képviselt zenei világgal.

 

Egy újonnan készülő műsorunkról

 

Reneszánsz és barokk énekek kreatív párhuzamai a magyar népzenével.

 

A reneszánsz és barokk korban még nem határolódott el olyannyira egymástól a “komoly-” és “könnyűzene”, mint manapság. A muzsikusok szinte kizárólag a saját vagy kortársaik élő zenéjét játszották, hasonlóan a mai kor jazz- és popzenészeihez. Ennek megfelelően anyanyelvi szinten ismerték zenéjük minden rezdülését, a közönség is sajátjának érezhette a muzsikát. Készek voltak befogadni és integrálni a különböző stílusokat, irányzatokat. Ez teszi ezt a muzsikát emberléptékűvé. A magyar népzene ehhez hasonlóan közöttünk él, minden bomlasztó folyamat ellenére (sokszor tudattalanul is) beletartozik zenei köznyelvünkbe. A két stílus hiteles előadásához tulajdonképpen ugyanabból a mélyen bennünk gyökerező  emberi tartalomból kell merítenünk.

Előkészületben levő műsorunk célja, hogy e rejtett szálakra ráakadjunk, illetve újabbakat hozhassunk létre. Egy barokk altató hasonló békességet és megnyugvást sugároz, mint egy népzenei ihletésű, és egy szerelmes ifjú gyötrődésének vagy beteljesülésének ábrázolásához a régizenei és a népzenei dallamkincsben egyaránt megtaláljuk az egymásra rímelő formákat.

Az előadás szándékoltan a szélesebb közönségréteget megcélzó fesztiválokon jelenthet új színt, stílusában könnyedebb, de művészileg mégis igényes műsort mutat be.

A kellékek a következők:

1 db Duo Venite

1 db népi énekesnő, aki nyitott a régizene irányában

1 db hegedűs, aki otthon van a népzenében és világzenei ötletektől sem ijed meg

1 db ütőhangszeres, aki változatos ritmusaival ad még több húzóerőt muzsikánknak

+ a lelkes közönség

 

Megtisztelő visszajelzését előre is köszönjük!